ЕС започна да насърчава компаниите си да работят с Иран

Европейците сами решават с кого искат да търгуват, коментира Федерика Могерини

ЕС започна да насърчава компаниите си да работят с Иран

Снимка: БТА

400 ~ 2 мин. четене
ЕС започна да насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран. Според Брюксел близкоизточната държава  спазва ангажиментите си по сключеното през 2015 г. ядрено споразумение. Това каза днес ръководителят на външната политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини, предаде Associated Press.

Думите ѝ идват на фона на влезлите едновременно в сила днес първи пакет от американски санкции срещу Иран и европейски Блокиращ регламент, който позволява на компаниите на ЕС да не се съобразяват със санкциите и да продължат работата с иранските си партньори.

„Европейците сами решават с кого искат да търгуват. Правим най-доброто, на което сме способни, за да задържим Иран в споразумението; Иран ще продължи да се възползва от икономическите придобивки, които сделката носи на иранския народ, защото вярваме, че това е в интерес на сигурността не само на нашия регион, но и на света”, каза Могерини.

Първата група санкции от САЩ срещу Иран, засягащи финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти, влезе в сила в полунощ източноамериканско време (07:01 ч. българско време). През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Европейските съюзници заявиха, че дълбоко съжаляват за решението на Вашингтон.
„Насърчаваме най-вече малките и средноголеми компании да засилват бизнеса си с и в Иран като част от нещо, което за нас е приоритетен въпрос на сигурността”, подчерта Могерини в Нова Зеландия.

Търговията между Иран и ЕС е „основна част от правото на Иран да получи икономически преимущества в замяна на стореното от Техеран досега, което се изразява в спазване на всички задължения, свързани с ядрената програма”, допълни тя.

Европейският блокиращ регламент обявява за невалидни на европейска територия санкциите на САЩ срещу Иран. Механизмът също така забранява на европейските компании да спазват американските наказателни мерки срещу Техеран и забранява изпълнението на решения на чуждестранни съдилища, основаващи се на санкциите.
Подкрепи Economic.bg