Естония връща карантината за пристигащи от България

Заради скока на заболелите от коронавирус

Естония връща карантината за пристигащи от България

Снимка: Unsplash

5878 ~ 1 мин. четене
Скокът на заболелите от коронавирус в България през последните дни нареди страната ни сред една от шестте държави в Европа, за които важи 14-дневна карантина при влизане в Естония. Това става ясно от актуална информация на сайта на Министерство на външните работи на прибалтийската република. 
Естония отвори границите си за граждани от ЕС и Шенген на 1 юни. Към 15 юни само пристигащите от Швеция, Португалия, Обединеното кралство и Белгия трябваше да преминат през 14-дневен период на карантина. 
Списъкът на държавите с рестрикции за влизане се обновява периодично. Изискванията за самоизолация за пътниците, пристигащи в Естония, зависят от това дали степента на инфекция с коронавирус в страните на произход е над 15 на 100 000 жители през последните 14 дни.
От вчера, 19 юни, България попада в тази графа, докато Белгия например изпада. От естонското ведомство са отбелязали страната ни в червено, след като са изчислили, че на 100 000 души у нас има 15.7 заразени. 
По данни на Националния оперативен щаб от събота сутрин, регистрираните заболели в България за изминалото денонощие са 81. Вчера пък бе поставен негативният рекорд от 131 заразени. 
Освен България, в червено са оцветени още Швеция, Полша, Румъния, Португалия и Обединеното кралство.
Подкрепи Economic.bg