Етиопия ще строи най-голямото летище в Африка

Проектът е на стойност 5 милиарда долара

Етиопия ще строи най-голямото летище в Африка

Международното летище в Адис Абеба

Снимка: Wikipedia

Ethiopian Airlines ще започне изграждането на ново летище на стойност 5 милиарда долара по-късно тази година, заяви главният изпълнителен директор на компанията. Бързият растеж на африканския авиационен превозвач вече превъзхожда капацитета на сегашната му база в Адис Абеба.

Летището, което ще покрие площ от 35 кв. км, ще бъде изградено в Бишофту, град на 39 км югоизточно от столицата и ще има капацитет за обслужване на 100 милиона пътници годишно, съобщава държавната етиопска агенция за новини, цитирайке директора Теволде Гебремариам.

„Летището в Адис Абеба не е достатъчно и имаме красив проект за разширяване. Летището изглежда много красиво и много голямо, но с начина, по който се разрастваме, след около три или четири години ще бъде пълно”, каза Теволде.

Международното летище Bole в Аддис Абеба има капацитет за около 19 милиона пътници годишно.

Теволде отбелязва, че цената на новото летище е по-висока от 4-те милиарда долара разходи за изграждането на все още завършващия се язовир "Голям етиопски ренесанс" на Нил, като прогнозираният брой пътници надвишава тези на международното летище в Дубай

Той не даде подробности как ще се финансира строителството, нито кой ще построи новото летище.

Етиопската агенция цитира Теволде, че строителството ще започне в следващите шест месеца.

Според Теволде летището ще е по-голямо от парижкото "Шарл дьо Гол" и ще е най-голямото в Африка.

Държавната компания Ethiopian Airlines, която се конкурира с големи превозвачи от Близкия изток за свързване на пътници на дълги разстояния, изгради мрежа от африкански маршрути от центъра си в Адис Абеба, за да прехвърли клиентите към разширяващите се азиатските пазари.

Тя има 116 самолета в своя флот, а нетната й печалба се е увеличила до 260 милиона долара през финансовата 2018/19 година от 207,2 милиона долара година по-рано.
Коментари: 0