Ето как ще изглеждат бъдещите градове (снимки)

ООН съветва архитектите да залагат на вертикалните форми, оранжерии за биоми и на подземни системи за рециклиране

Ето как ще изглеждат бъдещите градове (снимки)

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Големите градове в днешно време се борят с проблеми, вариращи от интензивен трафик и препълнени сметища до недостатъчен брой жилищни сгради и недостъпна среда. ООН алармира, че ако не се вземат спешни мерки по тези въпроси, то в бъдеще може да е късно, пише CNN.

Организацията на обединените нации прогнозира, че до 2050 г. населението на света ще достигне 9.7 милиарда. От това число се очаква  70% да живеят в градските райони, което ще затрудни още повече работата на центровете и програмите им за възстановяване на околната среда.

Тъй като се очаква урбанизацията да бъде най-бърза в страните с по-ниски доходи, ООН предупреждава, че много градове ще се изправят пред невиждани предизвикателства, за да могат да отговорят на нуждите на населението. Ще трябва да осигурят достатъчно жилищни сгради, да изградят транспортни мрежи, енергийни системи и качествена здравна система.

От ООН напомнят, че именно градовете допринасят най-много за изменението на климата и са отговорни за около 3/4 от глобалните емисии на CO2. Именно заради това съветват архитектите и дизайнерите да намерят иновативни решения, за да направят бъдещите градове по-умни и по-устойчиви.

Организацията препоръчва на иноваторите да заложат на вертикалните форми и оранжерии за биоми, както и на подземни системи за рециклиране и самоуправляващи се автомобили.

След препоръките на ООН някои архитекти и дизайнери решиха да представят проектите си за визията на бъдещите градове.

Снимка: CNN

Eko Atlantic, Нигерия, е амбициозен многомилиарден проект, чиято цел е да преобрази Лагос, който е най-населеният град в Нигерия. Неговите създатели искат той да се превърне в новия финансов център на страната и да привлича 150 000 пътуващи всеки ден.

Снимка: CNN

Базираната в Барселона компания Guallart Architects е проектирала "самодостатъчен град", който ще се намира на 130 км от Пекин. Наричан от проектантите си Xiong'An New Area, градът ще се захранва от чиста енергия и ще има кръгова икономика.

Снимка: CNN

Мексико също ще има своя иновативен град - Smart Forest City. Той е проектиран да разполага с 400 хектара зелени площи, със 7.5 милиона растения, като 260 000 ще са дървета. Според архитектите градът ще абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид годишно.

Снимка: CNN

На фона на тези бъдещи проекти Дубай вече има своя по-умен и по-устойчив град. Той е с площ от 5 милиона кв. м и е проектиран да консумира нулева нетна енергия.

Коментари: 0