ЕЦБ намали още повече лихвените проценти

Банката дава по 80 млрд. евро месечно на страните от еврозоната

ЕЦБ намали още повече лихвените проценти
3737 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) неочаквано намали основната репо лихва до рекордно дъно от 0,0%. Депозитната лихва също пада с 10 базисни пункта от 0,3% до 0,4%. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка. ЕЦБ въведе през юни 2014 година тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната.

Съответното решение бе взето след среща на Управителния съвет на ЕЦБ, съобщават на интернет страницата на финансовия регулатор. Пониженията влизат в сила от 16 март.

За последно банката понижи основната си лихва до 0,05% на своето заседание на 4-ти септември 2014 година. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната, като днешното нулево ниво е най-ниското от старта на еврозоната през 1999 година, пише БНР.

Освен че лихвеният процент по основните операции по рефинансиране е понижен до 0%,  този по пределното кредитно улеснение също е понижен до 0,25%.

Повечето анализатори, очакваха днес ЕЦБ да запази ставката на същото ниво и да намали лихвените проценти по депозитите до минус 0.4%. На днешното заседание бе взето решение, от месец април да се разшири размерът на изкупуваните активи от 60 на 80 млрд. евро на месец.

Песимистичните прогнози за икономическия растеж в еврозоната и инфлацията принудиха европейския регулатор на 9 март 2015 г. да започне програма за количествени улеснения. 

Подкрепи Economic.bg