Най-влиятелните жени в арабския свят

Тези жени не само са равнопоставени на мъжете, но и имат огромна власт

Най-влиятелните жени в арабския свят

В мюсюлманския свят жената е в сянката на мъжа. Силният пол взима всички решения, без те да подлежат на обсъждане. Мъжът има абсолютно предимство при получаването на наследството. За разлика от жената той може да ходи и да се появява навсякъде. Но ето три арабски съпруги, които опровергават всичко казано до момента, споделят БТВ.


Шейха Моза бин Насер: „Желязната лейди” на Арабския свят

Съпругата на шейха на Катар Шейха Моза е най-модерната и влиятелна жена в арабския свят и нейният стил е дързост за ислямското общество. Вече бившият емир на Катар позволи на своята втора съпруга не само да свали бурката, но и да се намесва в държавните дела. На 18-годишна възраст Моза се запознава с бъдещия шейх, но не бърза да се омъжи за него. Първо се отдава на образование. Постъпва в университета по психология в Катар, а след това в престижни американски университети. Чак след това двамата се женят.

Тя е сред 100-те най-влиятелни жени в света, а Лондонският Таймс я поставя сред 25-те най-влиятелни бизнес лидери в Средния Изток. От 2010 г. е Дама на Ордена на Британската империя.

За влиянието, което оказва шейха Моза върху съпруга си и съответно върху държавните дела, се носят легенди. От 27 наследници нейният първороден син Тамим, един от петимата синове на Моза, стана наследник на шейх Хамад. Любопитно е казват, че шейх Хамад се жени за трети път не от страст, любов или някаква изгода, а за да покаже на Моза, че властта ѝ не е безгранична.

 
Рания ал Абдула: Шехерезада на Близкия изток

Йорданската кралица Рания безспорно е най-елегантната дама в Арабския свят, съвременната Шехерезада на Близкия изток. Тя е съпруга на възкачилия се на престола в Аман през 1999 г. крал Абдула. Тя била сгодена за друг мъж и сватбата й била въпрос на време. Но случайно срещнала Абдула, тогава още само престолонаследник на баща си крал Хюсеин, и между двамата пламнала любов от пръв поглед. Два месеца по-късно те вече са сгодени и сключват брак.

Интересен факт е, че Рания не става автоматично кралица. На 22 март 1999 г. тя получава тази титла със специален указ на своя съпруг. Кралицата е и полковник от йорданската армия - нещо безпрецедентно в Арабския свят. Рания е от палестински произход, завършила е бизнес администрация, работила е за престижни световни компании и говори перфектно английски и френски език.

Рания е единствената първа дама в ислямския свят, която си позволява да нарушава каноните за женското облекло при официални събития.

Асма ал Асад: „Розата на пустинята”

„Розата на пустинята“, модерната Мария Антоанета и новата лейди Даяна - всички тези определения се отнасят за съпругата на Башар Ал Асад – Асма. С бъдещия си съпруг се познават от деца, защото фамилиите им са близки. Асма е с 10 години по-млада от Башар Асад. Детското им приятелство прераства в любов след вечеринка на сирийската общност в Лондон.

Сирийка, но родена във Великобритания, тя е завършила британски университет, работила е в лондонското Сити, а след това се жени за Асад, на когото ражда три деца. Тя работи за външните отношения на страната, включително за привличането на големи компании. Първото й представяне е по време на визитата на президента Петър Стоянов през 2001 г. в Сирия, по-късно през 2011 идват на посещение в България.

Съпругата на сирийския президент не носи ислямски дрехи и прилича на западна дама. В западните медии доскоро тя бе описвана като изискана, елегантна, уверена, с ,,убийствено IQ“ и с интерес към изкуството и благотворителността. Мнозина са очаровани от изисканото ѝ поведение, либералните възгледи и британския акцент.

Коментари: 0