ЕЦБ отказва да купува европейски дълг на първичния пазар

През тази година централната банка обаче ще придобие държавни облигации на стойност 1.1 трлн. евро от вторичния пазар

ЕЦБ отказва да купува европейски дълг на първичния пазар

Снимка: @Lagarde

1072 ~ 2 мин. четене

Директното изкупуване на облигации би било незаконно, а предоставянето на ликвидност пряко на населението почти невъзможно. Това коментира президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, като очерта посоката, в която ще върви финансовата институция в политиките си за подпомагането на страни от еврозоната, засегнати от коронавирусната пандемия, предаде Reuters.

През тази година ЕЦБ смята да купи държавни облигации на стойност 1.1 трлн. евро, за да поддържа кредитирането на правителствата, домакинствата и компаниите евтино, като обеща да направи и още повече, ако е необходимо.

Bank of England вече отпуска заеми на собственото си правителство, а това даде право на инвеститорите да спекулират кои други централни банки ще последват примера й, водени от желанието си да се преборят с най-лошата рецесия от почти един век.

Въпреки това Лагард остро критикува закупуване на дълг директно от правителствата в еврозоната. „Покупката на държавен дълг от първичен пазар, т.е. прякото финансиране на правителствата, би подкопало законовите им задължения да водят стриктна бюджетна политика“, каза тя в писмо до Европейския парламент. Това предполага, че ЕЦБ ще продължи да изкупува облигации само на вторичния пазар, дори ако е близо до притежаване на една трета от дълга на държави като Германия и Португалия. 

Лагард коментира, че възможността да се предоставя ликвидност директно на населението никога не е обсъждана в Управителния съвет на ЕЦБ и в предложенията за подобни политики липсва конкретика. „В много случаи тези проекти не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни изисквания, нито предоставят цялостен анализ на разходите“, казва Лагард. 

ЕЦБ е основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза, а държавите от ЕС вече вървят към постигането на съгласие за използването на общия дългосрочен бюджет за възобновяване на растежа.

Подкрепи Economic.bg