Турция изненада с голямо намаление на основната лихва

Лирата се обезцени до най-ниското си ниво от валутната криза през 2018 г.

Турция изненада с голямо намаление на основната лихва

Снимка: Unsplash

2348 ~ 2 мин. четене

Турция понижи основния лихвен процент за осми пореден път в рамките на по-малко от година. Този път централната банка изненада с мащаба на намалението, което отслабва лирата, но стимулира вземането на кредити, които да помогнат за смекчаване на икономическия удар от Covid-19.

Комитетът по парична политика, ръководен от гуверньора Мурат Уйсал, намали лихвения процент от 9.75 на 8.75%, като само двама от 28-те икономисти, анкетирани от Bloomberg, са прогнозирали ход с подобен мащаб, а останалите са очаквали по-слабо понижение или липса на такова. Общото понижение на основната лихва от юли 2019 г. досега е 1 525 базисни точки (15.25%).

В заявление банката съобщава, че ударът от коронавируса вече влияе върху търговията, туризма и вътрешното търсене. Ходът е оправдан и от спадащите глобални цени на енергията, които намаляват инфлационните очаквания в страната, голям вносител на петрол, пише още в изявлението.

„Въпреки неотдавнашното поевтиняване на турската лира поради глобалното развитие, продължаващият рязък спад в цените на международните стоки, особено цените на суровия петрол и металите, влияе благоприятно на инфлацията“, се казва в съобщението. Според последната прогноза на централната банка инфлацията ще спадне до 8.2% до края на годината от 11.86% през март. По време на валутната криза през 2018 г. инфлацията достигна 15-годишен връх от над 25%.

Курсът на лирата достигна най-ниското си ниво от август 2018 г., когато бе пикът на валутната криза в Турция. Валутата се понижи с 0.24% днес и се търгуваше за 6.9851 за долар към 15:50 ч. българско време. От началото на годината пък лирата отслабна с близо 15% спрямо американската валута.

Миналия месец централната банка също намали лихвения процент със 100 базисни точки малко след първия потвърден случай на Covid-19 в Турция.

„Още едно съществено намаляване на лихвите е ясен индикатор, че приоритетът е подкрепата на икономиката, която е изправена пред перспективата да влезе в рецесия“, заяви стратегът на Rabobank в Лондон Пьотр Матис.

Икономическата активност рязко намаля в резултат на мерките, предприети от Анкара за борба с разпространението на коронавируса - затваряне на училища, барове и кафенета, спиране на международни полети и ограничаване на вътрешното пътуване.

Подкрепи Economic.bg