EVN и „Енерго-Про” също ще искат промяна в цената на тока

Ако бъдат одобрени от КЕВР, исканите промени от трите електроразпределителни дружества ще влязат в сила от 1 юли 2018 г.

EVN и „Енерго-Про” също ще искат промяна в цената на тока
1880 ~ 2 мин. четене

Другите две електроразпределителни дружества в България EVN и „Електроразпределение Север” АД („Енерго-Про”) също до края март ще внесат в КЕВР документи за промяна на цената на тока от 1 юли 2018 г.

От EVN изпратиха съобщение, че ще изпратят до регулатора заявления за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия. Компанията пише, че както и досега, заявленията за нови цени ще следват основните принципи за сигурност на снабдяване, качество на обслужването, адекватна възвращаемост и покриване на оперативни разходи.

В случай, че до изтичане на срока за подаване на ценовите заявления (30 март 2018 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от дружествата, се посочва още в съобщението.

От „Енерго-Про” посочват, че техните заявления ще отразяват и наложените задължения на операторите на разпределителни мрежи по отношение на либерализирания пазар на електроенергия в България.

В заявлението си за утвърждаване на цени, дружеството ще предложи на КЕВР да признае икономически обоснованите разходи за осъществяване на лицензионната дейност и предоставяне на качествена услуга на своите клиенти.

Предложението на „Електроразпределение Север” АД предвижда годишна инвестиционна програма за следващия тригодишен регулаторен период в размер на 45 000 хил. лева, както и коригиране размера на технологичните разходи и нормата на възвръщаемост до актуалните им нива.

По-рано днес „ЧЕЗ Електро България“ АД обяви официално, че до 31 март 2018 г. ще успее да подаде ценово заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на услугата „обществено снабдяване с електрическа енергия” за следващия ценови период считано от 1 юли 2018 г. Това съобщават официално от компанията по повод притесненията, че заради настоящата сделката дружеството няма да успее да спази утвърдените срокове и да подаде документите в регулатора. 

Коментари: 0