Евродепутатите подкрепят евентуално ново отлагане на Brexit

Според тях договореното в момента споразумение между ЕС и Великобритания отговаря на принципите и на двете страни

Евродепутатите подкрепят евентуално ново отлагане на Brexit

Снимка: БТА

Членовете на Европейския парламент (ЕП) са отворени за възможно ново отлагане на датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС, с цел да се удължи срокът за преговори между Лондон и Брюксел по споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения.

Това гласи част от препотвърдената позиция на европейските депутати по отношение на Brexit, и която гласи още, че според тях договореното в момента споразумение, което британските народни представители отказват да ратифицират, е справедливо, балансирано и че осигурява правна сигурност. Позицията бе подкрепена днес от 544 евродепутати, 126 гласуваха с „Против”, а 38 гласуваха с „Въздържал се”.

От пресцентъра на ЕП подчертават, че съществуващото споразумение за Brexit зачита „червените линии”, определени от Великобритания, като същевременно е в духа на принципите на ЕС. Документът защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя възможност за финансово уреждане на задълженията на Лондон към ЕС и отговаря на искането за преходен срок.

„Споразумението допълнително предоставя необходимата предпазна мярка за Ирландия със защита на споразумението от Белфаст и осигуряване на сътрудничеството между Севера и Юга”, гласи още текстът от Европарламента.

Европейските народни представители отбелязват, че дори Великобритания да напусне ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”), не отпадат финансовите задължения на двете страни, защитата на правата на гражданите, както и спазването на споразумението от Белфаст. Това са необходими предварителни условия за подкрепата на евродепутатите за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Великобритания.
Коментари: 0