„Еврохолд“ създаде нова компания, чрез която да придобие ЧЕЗ

КЗК образува производство за предстоящото придобиване

„Еврохолд“ създаде нова компания, чрез която да придобие ЧЕЗ
"Еврохолд" регистрира нов холдинг, чрез който да придобие активите на ЧЕЗ в България. Той се нарича "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" Б.В. (Eastern European Electric Company B.V. ) и е регистриран в Амстердам, Холандия.

Придобиваните дружества са „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД,  „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД.

Eastern European Electric Company B.V. е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. То ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи. То е регистрирано в Холандия във връзка с изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването.

Производството е образувано от Комисията за защита на конкуренцията днес, става видно от сайта на антимонополната институция.

От КЗК съобщават, че комисията ще де произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

Припомняме, че през юни българският финансов холдинг „Еврохолд България“ заяви, че е подписал споразумение за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро. Средствата ще дойдат от две големи инвестиционни банки (около 300 млн. евро) и 30% собствено финансиране от увеличението на капитала на компанията, обясни по-рано тази година председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов.

Това е втори опит за продажбата на ЧЕЗ у нас. Първият купувач беше българското дружество "Инерком" на Гинка Върбакова. Сделката обаче беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията, а след това беше неясно дали ще има осигурено финансиране.
Коментари: 0