„Главболгарстрой“ ще строи две компресорни станции по „Балкански поток“ за над 350 млн. лв.

Днес компанията подписа договор с „Булгартрансгаз“

„Главболгарстрой“ ще строи две компресорни станции по „Балкански поток“ за над 350 млн. лв.
Държавната компания ‚Булгартрансгаз“ подписа днес договор за изграждане на две компресорни станции от газопровода „Балкански поток“ – „Нова Провадия“ и „Расово“, информират от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“, с членове Ферощал Индустрианлаген ГмбХ – Германия, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД, а сумата е над 350 млн. лв.

Проектът ще осигури необходимата инфраструктура за реализацията на концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“ в България. Разширението на газопреносната инфраструктура на територията на страната ще повиши сигурността на доставките на природен газ от различни източници и ще осигури предпоставки за засилване на конкуренцията на пазара. 

“Участието на международни компании гарантира реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура да се реализира в заложените срокове”, заяви изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов. 

“С днешното подписване се доближаваме до изпълнението на актуализираната Енергийна стратегия на Република България”, подчерта министър Теменужка Петкова. По думите й правителството стои твърдо зад проектите за изграждане на необходимата инфраструктура и газова борса, които ще осигурят диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона. 

Компресорна станция „Нова Провадия“ ще бъде разположена в района на с. Ветрино, община Ветрино, област Варна и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 10 MW всеки. Компресорна станция „Расово“ ще се намира в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана и ще се оборудва с три газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 12 MW всеки.

Припомняме, че договорът за изграждането на газопровода между България, Турция и Сърбия бе подписан на 18 септември тази година. След няколко неочаквани обрата, регулаторни и съдебни битки, в крайна сметка „Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на българския участък от „Турски поток“. Подписването се случи в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланикът на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

„Стойността на договора е 1.102 млрд. евро, срокът, за който трябва да бъде реализиран, е 615 календарни дни от датата на сключването, като в първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина 308 км“, заяви шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.
Коментари: 0