Еврокомисията отпуска 20 млн. лв. за Хитрино

Парите ще бъдат по линия на земеделските програми

Еврокомисията отпуска 20 млн. лв. за Хитрино

Европейската комисия отпуска 20 млн. лева целева помощ за възстановяване на пораженията от взрива в село Хитрино. Решението е взето от работна група, създадена по инициатива на еврокомисар Кристалина Георгиева и с подкрепата на еврокомисарите Фил Хогън и Корина Крецу.

Средствата ще бъдат отпуснати по условията на програма за развитие на селските райони, съобщи министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева.

„Към момента Община Хитрино има проектна готовност за ВиК инфраструктура, улична мрежа и пътна мрежа на обща стойност 8 млн. лв.“, заяви Танева и допълни, че до края на тази седмица ще подпише заповед за отваряне на целевия прием за реализиране на тези проекти.

„В момента се води комуникация между екип на Министерството на земеделието и храните и местните власти в Община Хитрино за проектиране и проектна готовност за ремонт на разрушените общински сгради от взрива и реализиране на тези проекти“, обясни министър Танева. Очаква се веднага да бъде отворен и вторият прием, който е с остатъчна стойност 12 млн. лева. 

Коментари: 0