Евролидерите подкрепят старт на преговорите със Скопие и Тирана

Според тях Северна Македония и Албания са изпълнили реформите, които са били поискани от тях

Евролидерите подкрепят старт на преговорите със Скопие и Тирана

Писмото е подписано и от новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен

Снимка: БТА

Време е Македония и Албания да започнат преговори за членство в Европейския съюз, за да се присъединят към него. Това смятат лидерите на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Съвместното изявление е подписано от досегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, новоизбрания председател Урсула фон дер Лайен, както и от председателя на Съвета на ЕС и от ръководителя на ЕП.

Изявлението представлява най-силната досега подкрепа за двете страни от Западните Балкани да бъдат поставени на път за членство в ЕС. Но не всички държави-членки на ЕС са съгласни. Някои, по-специално Франция и Холандия, не са склонни да отворят вратата за нови членове.

Все пак лидерите на ЕС отбелязаха, че държавите-членки по принцип се съгласиха преди повече от година, че преговорите с Македония и Албания трябва да започнат, и че обещаха официално решение през този месец.

„Независимо дали ЕС сега реши да започне преговори за присъединяване с Македония и Албания, това е тест за способността на Съюза да изпълнява обещанията си и да гледа към бъдещето“, се казва в съвместното изявление.

То подчертава, че “Македония и Албания направиха това, което ги помолихме” по отношение на реформи, за да се подготвят един ден за присъединяване към ЕС. Северна Македония, например, промени името си от Македония, за да уреди дългогодишен спор със съседна Гърция.

Лидерите на ЕС предупредиха, че дори и да започнат преговори за присъединяване, „няма гаранция за успех“ и ще трябва да се предприемат още реформи. “Членството няма да се случи за една нощ”, казаха те. Вицепремиерът на Северна Македония Радмила Шекеринска заяви миналия месец, че макар да е „много оптимистична“, поредно разочарование ще „даде възможност на автократи и популисти“.
Коментари: 0