Европа е на лимита си за прием на бежанци

Лидерите на ЕС призоваха Китай и Г-20 да участват по-активно в овладяването на мигрантската криза

Европа е на лимита си за прием на бежанци

Снимка: Wikipedia

Европа е на предела на възможностите си да приема бежанци. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като призова за помощ международната общност.

„Практическата възможност на Европа да приема нови бежанци, да не говорим за нелегалните икономически мигранти, е близо до изчерпване”, заяви той на пресконференция в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в китайския град Ханчжоу. Двамата с председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер говориха пред лидерите на най-развитите страни.

Европейските лидери призоваха Китай и другите страни от Г-20 да участват по-активно в опитите да овладяване на глобалната бежанска криза, предаде ДПА. "Миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение", каза Туск. Китай би могъл да даде принос, като отпуска помощи за развитие, добави той.

Туск заяви, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, преди Лондон официално да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне процеса на напускане, предаде Асошиейтед прес. Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни, продължи Туск.

Юнкер заяви, че Брюксел ще продължи да преговаря със Съединените щати по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), тъй като мандатът на Европейската комисия да води тези преговори остава в сила, предаде Франс прес.

"Имайки предвид мандата, даден от страните в ЕС на Комисията, ние ще продължим преговорите със САЩ по това споразумение, което ще има положителни ефекти за икономиката и заетостта", подчерта Юнкер. Френското и германското правителство изразиха възражения срещу споразумението, напомня АФП.

Решението на Брюксел да задължи компанията Епъл (Apple) да изплати на Ирландия над 13 милиарда долара е основано на факти и не е насочено против Съединените щати, каза Юнкер.

"Това решение е ясно основано на факти. Ние прилагаме правилата, както изискват фактите и и законодателството", подчерта той и напомни, че Епъл се е възползвала от неправомерни данъчни предимства, предоставени й от Дъблин. Би било абсурдно да се избере фискалният терен за атака срещу Съединените щати, добави Юнкер.

"Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза той.

Коментари: 0