Европа и Русия искат нещо ново

В Брюксел ще се опитат да преразгледат стратегията за отношенията с Москва

Европа и Русия искат нещо ново
208 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Днес външните министри на страните-членки на ЕС ще се съберат на специално заседание, за да обсъдят отношенията с Русия. Не става дума за ролята й в украйнските или сирийските събития: участниците в срещата ще се опитат да разработят нова стратегия за отношенията си с Москва. Източници на руското издание „Комерсант” в структурите на ЕС споделят, че предвид събитията от последните две години на взаимодействието в същия формат е невъзможно и трябва да се споразумеят за нови правила. Според "Комерсант", руското външно министерство също така възнамерява да преразгледа отношенията с ЕС.

Днешната среща на министрите ще бъде нестандартна. На практика за последните две години Европа най-често се събираше, за да обсъжа затягането или разширяването на санкциите срещу Русия, заради събитията в Украйна. В последните месеци една от най-често обсъжданите в Брюксел теми стана руската военна операция в Сирия и влиянието й върху миграционните потоци.

Сега обаче, срещата ще акцентира върху чисто двустранните отношения между ЕС с Русия. Външните европейски министри ще се опитат да предприемат стъпка към нова дългосрочна стратегия за отношенията с Москва. "На фона на събитията от последните две години в европейските столици стигнаха до извода, че във всички случаи връщането на отношенията с Русия в духа на бизнес както обикновено, не може да се случи - казва източникът на изданието.

Сега ние наистина нямаме никаква обща визия в отношенията с Русия, има само санкции, но това не може да продължава вечно. Имаме нужда от ново нормално - дългосрочна стратегия за сътрудничество с Русия в нова среда". За нейната разработка ще бъдат ангажирани в Брюксел днес.

Друг източник в структурите на ЕС, каза пред "Комерсант", че резултатът от днешните преговори не се очаква да доведе до никакви конкретни решения. "Това ще бъде един вид брейнсторминг, резултатите от който могат да доведат до нещо конкретно в бъдещите консултации", - каза той. Събеседник на "Комерсант", казва: За разлика подобната среща, проведена през януари 2015 г., предварително подготвени предложения от Европейската комисия няма.

Подкрепи Economic.bg