Европа не прави достатъчно за предстоящата криза с газа

Америка няма капацитет да достави повече втечнен природен газ за континента, ако тази зима е много студена

Държавният департамент на САЩ:

Европа не прави достатъчно за предстоящата криза с газа

Снимка: Twenty20

1496 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европа не прави достатъчно, за да се подготви за потенциална криза с газа тази зима, особено след като доставките на втечнен природен газ (LNG) в САЩ не могат да бъдат увеличени допълнително. Това е становището на пратеника на Държавния департамент, отговарящ за енергийната сигурност, Амос Хохщайн.

Той заяви в петък, че американските доставки на LNG до континента работят с пълен капацитет и ако зимата е сурова ще трябва да бъдат изпратени допълнителни доставки в Европа по газопровода.

„Притеснявам се, защото не мисля, че някога трябва да сме в позиция да знаем, че ако е студена зимата, няма да има достатъчно снабдяване“, каза той пред репортери по време на посещение във Варшава. „Всеки трябва да бъде подготвен и да мисли за това повече, отколкото виждам в момента в Европа“.

Хохщайн заяви, че е загрижен, защото съхранението на газ в Европа е под средното за последните пет години, което доведе до рекордни цени на някои пазари и че Русия – основен източник на енергия на континента – „излиза от продължителния период на необяснимо ниско предлагане.“

Подкрепи Economic.bg