Европа официално се споразумя с Турция за мигрантите

Брюксел и Анкара решиха да бъдат върнати всички мигранти от Гърция в Турция

Европа официално се споразумя с Турция за мигрантите
3671 ~ 2 мин. четене

Лидерите на Европейския съюз са постигнали споразумение с турския премиер за ограничаване на мигрантската криза. Това официално е потвърдил в „Туитър” президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

По-рано чешкият премиер Бохуслав Соботка обяви, че е постигнато историческо споразумение с Турция за облекчаване на мигрантската криза в ЕСдавайки на Анкара отстъпки, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от News.bg.

Според клаузите на споразумението всички бежанци и мигранти, пристигащи в Европа, от неделя ще бъдат връщани обратно в Турция през Егейско море. Очаква се документът да бъде подписан по-късно днес.

"Споразумението с Турция беше одобрено", обяви и финландският министър-председател Юха Сипиля в "Туитър". 

Разбра се, че таванът за брой бежанци, които Европа ще взима от Турция по схемата "един за един", ще бъде 72 000. Въпреки че 20 март бе избрана като дата, от която мигрантите да бъдат връщани обратно, турски високопоставен представител заявил пред „Ройтерс”, че действителното връщане ще започне от 4 април.

В замяна за приемането обратно на бежанците, Турция може да очаква „засилване” на разговорите за нейното членство в Европейския съюз, с обещанието преговорите в една политическа област да стартират преди юли.

Преди лятото ще бъде открита само една глава в процеса на присъединяванена Турция към ЕС, което предполага, че Анкара е отстъпила от исканията си да се стартират пет глави.

Одобрената от Турция и ЕС сделка предполага, че разговорите ще започнат по глава 33, която се отнася до бюджета и финансите.

Като част от всеки процес за членство в ЕС, кандидатстващите трябва да отговарят на определени изисквания, които са във всяка глава.

Европейският съюз също се е съгласил да ускори изплащането на 3 млрд. евро, предназначени за подпомагане сирийските бежанци в Турция, с нови проекти, които ще бъдат договорени тази седмица.

Турция обеща, че всички върнати хора ще бъдат третирани в съответствие с международното право, включително гаранции, че няма да бъдат върнати в държавите, от които са избягали.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано критикува ЕС, че държи в срамни условия бежанците. Той направи коментара си, докато двете страни се стремяха да постигнат споразумение, целящо спиране на потока от хора към Гърция.

Около 45 000 души са блокирани в Гърция, включително 14 000, които живеят в мизерни условия на гръцко-македонската граница при Идомени. На тях им е забранено да пътуват към северна и централна Европа.

Подкрепи Economic.bg