Европа пристъпва към дигитална независимост от САЩ

Франция и Германия подкрепиха идеята за обща екосистема от облачни системи

Европа пристъпва към дигитална независимост от САЩ

Снимка: Pixabay

2552 ~ 2 мин. четене
Франция и Германия се обявиха в подкрепа на плана за създаването на екосистема от облачни изчислителни системи в Европа, чиято цел е да се намали зависимостта на континента от американски гиганти като Amazon, Microsoft и Google, които са лидери на този пазар. 

Проектът, наречен Gaia-X, вдъхва надежда на мнозина, че ще даде повече дигитална независимост на Европа. Целта е това се постигне чрез установяването на общи стандарти за съхранение и обработка на данни на сървъри, разположение локално и съответстващи на строгите европейски закони за защита на поверителността. 

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, изказвайки се в Берлин, определи Gaia-X като „лунната снимка“, която ще помогне за утвърждаването на технологичния суверенитет на Европа, и прикани други страни и компании да се присъединят.

„Ние не сме Китай, не сме Съединените щати, ние сме европейски държави със собствени ценности и със собствения си икономически интерес, който искаме да защитим“, каза френският му колега Бруно льо Мер в Париж на съвместна видеоконференция.

Инициативата идва, когато Франция и Германия засилват икономическото сътрудничество, за да компенсират въздействието на пандемията от коронавирус. 

Първоначално 22 френски и германски компании ще създадат фондация с нестопанска цел, която да управлява Gaia-X. 

„Изграждането на европейска алтернатива е възможно само ако играем колективно“, заяви Мишел Паулин, изпълнителен директор на независимия френски доставчик на облачни услуги OVHcloud.

Важна концепция в основата на Gaia-X е „обратимостта“ – принцип, който позволява на потребителите лесно да превключват от един на друг доставчик. Първите услуги трябва да бъдат предложени през 2021 г.

Това всъщност дори е късно, смятат анализатори от Gartner, които прогнозират, че глобалният пазар за публични облачни услуги ще нарасне със 17% до 228 млрд. долара през тази година. „Водещите доставчици на облаци вече се придвижват бързо за изграждането на този пазар“, казва анализаторът на Gartner Рене Бюст.

Подкрепи Economic.bg