Европарламентът подкрепи България за влизане в Шенген

Според Сергей Станишев днес е била отхвърлена „опасната идея, идваща от десни и либерални правителства“ за поетапно приемане

Европарламентът подкрепи България за влизане в Шенген
Европейският парламент подкрепи Българи за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, правейки заявка за рестартиране на процеса. По време на заседанието днес 514 евродепутати са гласували „за“ доклада на президента на ПЕС Сергей Станишев, 107 бяха „против“, а 38 гласуваха „въздържал се“.

„Радвам се, че след процес, продължил близо година, усилията се увенчаха с успех и докладът беше приет с голямо мнозинство. Благодаря на колегите евродепутати за подкрепата и доверието, не само към мен като докладчик, но и към страната ни, която по всеобщо мнение в Европарламента трябва незабавно да стане пълноправен член на Шенген, и то с всички граници едновременно – сухопътни, морски и въздушни“, коментира българският евродепутат Сергей Станишев, цитиран от пресофиса си.

Според него днес е била отхвърлена „опасната идея, идваща от десни и либерални правителства“, за поетапно приемане – първо с въздушни и морски, а после, евентуално, със сухопътни. „Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии. Те обаче са много по-важни от икономическа и социална гледна точка, заради огромния поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния. Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците, и особено през летния сезон. Само за 2017 г. над 1 млн. 300 хил. български граждани са пътували до Гърция,  а 1 млн. 270 хил. гърци са посетили страната ни“, заяви Станишев след гласуването.

По неговите думи премахването на граничния контрол с двете страни членки на ЕС ще позволи на България да концентрира много повече финансов, логистичен и човешки ресурс в охраната на външната граница на Европа и в по-бързото и качествено обслужване на пътниците.
Коментари: 0