Европарламентът ще гласува директивата за авторското право

Според Еврокомисията тя ще защити правата на авторите, а според критиците – ще цензурира интернет

Европарламентът ще гласува директивата за авторското право
988 ~ 1 мин. четене
Европейският парламент  ще гласува днес позицията си по директивата за авторското право, която предизвика притесненията на много неправителствени организации и на технологичния бизнес. Еврокомисията смята, че с Директивата ще се защитят правата на авторите, а противниците са на мнение, че това е цензура на интернет и отнемане на основната характеристика на мрежата – нейната свобода.

Днешното гласуване идва  след решението на парламента през юли да преразгледа предложенията на Комисията по правни въпроси. Основните критики към директивата са, че новите правила ще  изискват интернет търсачките да плащат на медиите за препратки към сайтовете им и че социалните мрежи ще са длъжни да инсталират филтри, които да спират  качването на защитени с авторско право материали.

Крайният текст ще представлява мандатът, с който Европарламентът ще преговаря със Съвета на Европейския съюз, за да стигне до споразумение. Съветът прие своята позиция през май тази година.

Комисарят по цифрова икономика Мария Габриел предупреди за последствията, ако и този път реформата не получи подкрепа. „Ще загубим изключително  ценно време, в което нашите създатели, авторите ни на музика, креативната ни индустрия ще продължи да не бъде заплащана спрямо качеството на това, което предлага, а други да печелят много от това съдържание“, каза тя.
Подкрепи Economic.bg