Европейските акции останаха под натиск

Борсово търгуваният фонд, който следва представянето на виртуалната валута Bitcoin, достигна отново до исторически стойности

Европейските акции останаха под натиск

Европейските акции останаха под натиск през изминалия ден, докато лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 0.9 на сто, след като Централната банка на Англия промени паричната си стратегия, вдигайки основния лихвен процент с 0.25% до 0.5%. Промяната в паричната политика оказа силен натиск върху лирата, която поевтиня до 1.3058 спрямо щатската валута. Немската борса се оцвети в червено, като водещият индекс DAX се раздели с 0.18% и се понижи до 13 440.93 пункта. Същото се случи и с френският CAC40, който изгуби 0.07% и завърши при 5 510.50 пункта. Цената на златото задържа позициите си, като ценният метал се търгуваше при 1 275.80 долара за тройунция, докато президентът на САЩ – Доналд Тръмп обяви номинацията за нов председател на Федералния резерв в лицето на Джером Пауъл. Петролът продължи с възходящото си движение, изкачвайки се до 54.74 долара за барел.

Повечето щатски акции завършиха деня с повишение, след като инвеститорите бяха запознати с плана за данъчна реформа предложен от републиканците. Според него, данъчната ставка ще бъде трайно намалена до 20%, като се очаква и да оставят пенсионния план 401К без промяна. В последствие от информацията щатските индекси затвориха търговската сесия на зелена територия, като Dow Jones добави 0.35% до 23 516.26 пункта, а широкият S&P 500 се спря на 2 579.85 пункта.

От 14:30 часа щатското бюро по труда ще публикува данни за промяната в броя на заетите в неселскостопанския сектор за октомври, като по традиция това се случва всеки първи петък от месеца. Общото мнение е, че данните ще покажат нарастване на работната сила с 312 000 души, след като през септември видяхме спад с 33 000 в следствие на опустошителните урагани.

Борсово търгуваният фонд, който следва представянето на виртуалната валута Bitcoin, достигна отново до исторически стойности, но това доведе до формиране на дивергенция на 4-часова графика. Сигналът за предстоящо понижение ще бъде потвърден при поевтиняване на фонда под нивото на гап при 284.80, което може да бъде използвано като вход в къса позиция с първа цел съпротивата при €250 и втора цел около €230. Втори сценарии и образуване на възходящо пресичане на индикатора Стохастик, докато цената се задържи над нивото на гап, ще инициира ново покачване, при което очакваме и достигане на нов рекорд.

Валутната двойка спря възходящото движение при нивото 1.29, където образува двоен връх и дивергенция, което са тренд обръщащи формации. Важно е как ще реагира пазарът при тест на нивото на подкрепа около 1.28. Отскачане от подкрепата може да означава нов опит за тест на локалните върхове, докато пробив под 1.28 ще покаже преимущество на продавачите и насочване на цената към следващото кръгло ниво 1.27.

Изглежда цената на златото срещна препятствие при понижението до нивото на съпротива 1 260 долара за тройунция. Последвалото поскъпване прави фалшив пробив на тренд линията, но очакваме че ще има нов опит за повишение над линията на съпротива над 1 280. Следим за покачване на индикатора RSI над линията 50, което ще даде предимство на купувачите и може да очакваме достигане до 50-дневната средна при ниво $1300.

Индексът показва силно възходящо движение без да има сигнали за отслабване на движението, за което може да използваме индикатора CCI за влизане в дълга позиция. Имайки предвид че стойността на индекса е много отдалечена от подвижната средна, може да последва консолидиране, но идеята е да следим за последващи покачвания на индикаторът CCI над сигналната линия 100, което ще даде нивата на вход в позиция.

Коментари: 0