Европейските държави избягват ваксината на AstraZeneca

Гражданите от страните членки се притесняват за ефективността на лекарството, а големи държави отказват да я слагат на възрастните хора

Европейските държави избягват ваксината на AstraZeneca

Снимка: БТА

Четири от всеки пет ваксини на AstraZeneca, доставени до страните от Европейския съюз, още не са използвани. Това показва разследване на британския вестник The Guardian, който цитира германския канцлер Ангела Меркел, че европейците имат „проблем с одобряването“ на британската ваксина. Използвайки данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други официални източници, журналистите са установили, че близо 4 850 000 дози от общо разпределени около 6 135 000 сред 27-те страни членки, още не са използвани.

Ваксини срещу коронавирус

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да поставят AstraZeneca само на хора под 65 години се смята за съществен фактор за бавното влизане в употреба на лекарството при положение, че тя не се пренасочва към младите хора.

В интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung германският канцлер Ангела Меркел признава, че ваксината се отхвърля от хора, загрижени за нейната ефективност и безопасност след серия от негативни отзиви. 

Анализираните от Guardian данни показват някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксини на AstraZeneca, налични в държавите членки, и нейното прилагане върху населението. Посочени са три държави – Белгия, България и Германия. От получените в Белгия 201 600 дози от AstraZeneca са инжектирани 9 832, или 4% от количеството. България е получила 117 600 дози, от които е използвала 2 035, или само 1.73%. В Германия от 1 452 000 дози са поставени 189 206, или 13%. В същото време при ваксината на Pfizer-BioNTech е точно обратното – 4 на всеки 5 дози са използвани, отбелязва The Guardian.

Коментари: 0