Фед върна петрола на върховете отпреди година

Златото продължава да потъва за сметка на ценните книжа

Фед върна петрола на върховете отпреди година

Снимка: Unsplash

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари отразиха понижение, след като главните американски индекси затвориха с драстични загуби изминалата сесия спрямо предходните дни. Dow Jones отстъпи с 559 пункта или 1.8% за деня, докато S&P500 изгуби 2.5%, като отрази най-лошия си ден от 27 януари насам. NASDAQ затвори с 3.5% негативна разлика, като технологичният индекс отчете най-силното си понижение от 28-ми октомври.

Европейските пазари бяха негативно повлияни от новини за държавните бондове в САЩ, като пазарите отчетоха понижение през изминалата сесия. FTSE100 се понижи с 0.11% до 6651.96, докато DAX 30 отстъпи с 0.69%, затваряйки на 13879.33.

Петролът достигна най-високите си нива от преди повече от година, след като Федералният резерв осигури, че лихвените проценти ще продължат да се държат ниски, като силно понижение в запасите на петрол също даде допълнителен тласък на черното злато. Brent затвори днешната сесия на 66.88$, докато WTI нарасна с 0.49%, установявайки се на 63.53$ за барел.

Златото продължи да потъва, докато държавните ценни книжа продължават да се покачват, като спот златото се понижи с 1.8%, достигайки седмичен локален минимум на цена 1772.86$ за тройунция. Златните фючърси приключиха сесията с 1.3% по-ниско, 1775.40$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни  – Швейцария

Акцентът за деня върху публикуването на данни относно брутния вътрешен продукт на Швейцария, отнасящо се за последното тримесечие. Прогнозите на анализатори очакват понижение от -2.0% спрямо предходния период, което ще показва текущо затруднение около швейцарската икономика. 

Инструмент на фокус

Allianz SE – Дневна

Акциите на компанията достигнаха зона на съпротива около психологическото ниво от 200.00. При неуспешен опит за пробив може да се очаква понижение до 200 периодната средна, като индикатора Стохастик показва навлизане в зона на прекупен пазар.

USD/TRY – Дневна

След силното понижение на валутната двойка в началото на септември, текущата стойност успя да възвърне част от загубите, като цената се намира малко под 100 периодната експоненциална средна и съпротива около ниво 7.4000. MACD показва силно увеличение на покупателния обем, което предразполага за дълга позиция на инструмента.  

Platinum – 4 Часа

Договорите за разлика на платината заформят консолидиращо движение от началото на февруари, като текущата цена успя да премине под 100 периодната експоненциална средна. Стойността се намира точно на ниво на хоризонталната линия, което служи като локален минимум за дадения период. При продължителен натиск от пазара е възможен пробив и понижение на цената до психологическото ниво от 1 150.00.

Hong Kong 50 – 4 Часа

Китайският главен индекс навлезе в зона на подкрепа около психологическото ниво от 29 500 пункта. Текущата стойност успя да пробие 100 периодната експоненциална средна, като при засилен натиск може да се очаква пробив на съставената подкрепа от средата на изминалия месец. При продължение на текущото движение, цената може да изпита понижение до 29 000 пункта. 

 Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0