Таван на наемите: Успешно ли се справя Берлин?

Преди година германската столица въведе революционен закон, с който се опитва да спре спекулата с наемите в града

Таван на наемите: Успешно ли се справя Берлин?

Снимка: Pixabay

Преди една година Берлин наложи таван на наемите в града в опит да спре спекулата с цените. Събраните данни до момента продължават да подхранват спора между критиците и привържениците на мярката, пише Deutche Wellle.

Проучване, публикувано миналата седмица от портала за имоти ImmoScout24, установи, че средният наем в Берлин наистина е спаднал през последната година със 7.8%. В същото време обаче броят на новите апартаменти на пазара, които попадат под ограничението, намалява с около 30%, което води до невиждана конкуренция. Средно 214 души са се обаждали за една обява през януари 2021 г. в сравнение със 128 година по-рано.

Градовете по света въвеждат най-различни ограничения в опит да се сложи контрол върху наемите. Решението на Берлин обаче е революционно. След като планът беше одобрен от местния парламент и влезе в сила в края на януари 2020 г., наемите на 90% от апартаментите в града бяха замразени за период от пет години на нивата, които са били през юни 2019 г. Към ноември 2020 г. всички наеми, които са били на това ниво бяха намалени.

Сред привържениците на ограниченията е и Барбара Щеенберген, директор за ЕС на Международния съюз на наемателите (IUT). „Тази мярка е благословия“, казва тя пред изданието. Неправителствената организация дава възможност на живеещите под наем да изчислят с колко може да бъде намален наемът им. Хората, които са използвали калкулатора казват, че средно с по 210 евро може да бъде намалена цената. Според IUT общо 365 хил. души в Берлин имат право да поискат намаление според новите правила.

Не на такова мнение обаче е Юрген Михаел Шик, президент на Германската асоциация за недвижими имоти (IVD).

Ограничението е катастрофално за пазара на жилища в Берлин, казва той. „Правилата пречат на изграждането на нови сгради макар че Берлин се нуждае от десетки хиляди апартаменти повече всяка година. То пречи на модернизацията на съществуващите. Ограничава предлагането“, категоричен е Шик.

Други като Викбе Вернер от берлинската асоциация на наемателите, смята, че е твърде рано да се каже какъв е ефектът от ограниченията. Засега все още се очаква и решението на конституционния съд по въпроса. Той трябва да се произнесе през следващите месеци.

И двете страни в спора са на едно мнение за това, че основният проблем е недостигът на жилища в града. Според Шик от IVD ограничението на наемите е най-лошият възможен начин за решаване на този проблем. „Най-добрата защита срещу твърде високите наеми остава разширението на предлагането на жилища“, казва Шик.

Πpaвитeлcтвoтo в Бepлин твъpди, чe зaĸoнът cтимyлиpa изгpaждaнeтo нa нoви cгpaди, тъй ĸaтo вcичĸи aпapтaмeнти, пocтpoeни cлeд 2014 г., ca изĸлючeни oт пpaвилoтo.

На германската столица са ѝ необходими още 670 хил. апартамента, за да се отговори на търсенето, сочи независимо изследване. Преди дни Берлин призна, че и тази година държавните строителни компании няма да успеят да достигнат целта от 30 хил. нови апартамента.

Коментари: 0