Европейските пазари потънаха до 8-годишно дъно

Общият европейски индекс Stoxx 600 се понижи с 4.6% при отварянето

Европейските пазари потънаха до 8-годишно дъно

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските борсови индекси се доближават до най-лошите си резултати за последните 8 години. Причината е решението на няколко държави да засилят мерките за ограничаване на епидемията от коронавируса, като последват примера на Италия и забранят пътуванията на територията си, пише Reuters.

Европейският Euro Stoxx 50 потъна с 4.1% към 09:00 ч. българско време, след като в петък отчете увеличение, водено от още една вълна от стимули за намаляване на влиянието на пандемията върху икономиката. Основният индекс Stoxx Europe 600 спадна с 4.6% при отварянето.

COVID-19 принуди цели държави да се самоизолират, а това значително намали икономическата активност.

Германският водещ индекс DAX падна с 3.9% след два поредни дни в зеления сектор, докато лондонският FTSE 100 и френският CAC40 спаднаха съответно с 4.1% и 4.6%.

Фючърсите на акциите в САЩ отново се понижиха в неделя вечерта, когато Уолстрийт очакваше Вашингтон да действа.

Към 6:00 ч. Dow Jones Industrial Average падна с над 800 пункта, което показва, че отварянето в понеделник ще е на загуба от около 834 пункта. Индексите S&P 500 и Nasdaq-100 също дават индикации, че ще отворят в червената зона.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския басейн отчетоха рязък спад в следобедната търговия, тъй като опасенията на инвеститорите не намаляват. В Индия индексът Nifty 50 спадна с 11%, докато сингапурският Straits Times се понижи със 7.49%.

Коментари: 0