Европейските пазари потъват в червената територия

Пазарите в Азия се радват на положителни резултати, докато останалата част от света се бори активно с пандемията на коронавируса

Европейските пазари потъват в червената територия

Снимка: Pixels

1416 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските пазари отвориха "на червено" заради притесненията на инвеститорите от увеличаващата се смъртност в САЩ, където пандемията от коронавируса се разпространява с най-бързи темпове, пише CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 се понижи с 2.7% при старта на търговията, докато индексът за пътувания и развлечения потъна с 4.2%. Загубите са във всички сектори, а основните борси се плъзгат към червената територия. Британският борсов индекс FTSE се понижи с 212 пункта, достигайки 5 459, германският DAX загуби 336 пункта от стойността си и падна до 9 599, френският CAC потъна с 163 пункта и стигна 4 232.

Инвеститорите са разтревожени от изказването на американския президент Доналд Тръмп, според когото САЩ ще се изправи пред здравната криза съвсем скоро. „Предстоят ни невероятно лоши две седмици, а може би дори три. Това ще бъдат седмици, каквито никога не сме виждали“, заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом. Анализаторите прогнозират смъртността в Америка да е между 100 000 и 240 000 души, като пикът на жертвите ще е през следващите две седмици.

Междувременно в Азия фондовите пазари растат, причина за това е китайската производствена активност, която се разраства през март. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) достигна 50.1 пункта за миналия месец, надминавайки очакванията на анализаторите за 45.5. Индексът Shanghai Composite и Shenzhen composite се повишиха съответно с 0.3% и 0.83%.

В Хонконг акциите на HSBC спаднаха с 8.83%, а на Standard Chartered понижението е от 5.09%. Причината за това е решението на финансовия регулатор на Великобритания да нареди на кредиторите да отменят изплащането на дивиденти заради разразилата се пандемия на коронавируса.

Подкрепи Economic.bg