Европейските пазари потънаха още по-дълбоко в червената зона

Мерките на големите централни банки не дават резултат

Европейските пазари потънаха още по-дълбоко в червената зона

Снимка: Pixabay

760 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските борсови индекси паднаха с над 4% в понеделник, показвайки, че драматичните парични облекчения от големите централни банки не са достатъчни, за да убедят инвеститорите, че икономическите последици от коронавируса могат да бъдат ограничени, пише Reuters.

Euro Stoxx 50 потъна с 5.4% до най-ниското си ниво от 2012 г., докато германските индекс DAX падна с 5.6%. Френският CAC40 и испанският IBEX спаднаха съответно с 6% и 5.2%, тъй като и двете страни последваха примера на Италия и затвориха границите си.

„Проблемът за инвеститорите е, че икономическото въздействие на коронавируса все още няма как да бъде изчислено - дали здравната криза ще продължи един месец или цяла година, както и колко дълбоко ще бъдат засегнати потребителските разходи“, сподели Рик Меклер, партньор в Cherry Lane Investments

Фед намали лихвите до почти нула и обеща стотици милиарди долари за увеличение на облигационния си дял, заявявайки, че епидемията оказва „дълбоко“ въздействие върху икономиката.

Централните банки на Австралия и Нова Зеландия наляха още средства във финансовата си система, но това не се отрази положително на пазарите. E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 паднаха с 4.77% до дневния си лимит извън САЩ при отварянето в понеделник.

В петък Уолстрийт отчете след най-големите си загуби за три десетилетия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение и отпусна 50 млрд. долара за борба с пандемията.

Коментари: 0