Идея: Европейският банков орган може да се премести в София

Заради Brexit институцията трябва да премести седалището си

Идея: Европейският банков орган може да се премести в София
2369 ~ 2 мин. четене

Успешен ход на Европейския съюз (ЕС) би бил да премести Европейския банков орган (ЕБО) от Великобритания в България, смята журналистът на Reuters Джордж Хей. Според него това би могло да подейства като мост между все по-единната еврозона и деветте държави-членки, които все още не са приели еврото. Заради Brexit институцията трябва да премести седалището си. Това пък може да изиграе важна роля за интересите на ЕС извън ядрото от страни-основателки, а именно Дания, Хърватска, Чешката република, Унгария, Полша, Румъния, Швеция и България.

“Всяка от тези държави може да бъде домакин на ЕБО. Но, ако се премести в София може да има полезна политическа полза. България и нейните източноевропейски съседи са в центъра на интересите и на ЕС, и на Русия. Карайки обаче държавите да се чувстват ценени, поставяйки пан-европейска институция в района, това ще изпрати послание за единство към тях. В крайна сметка, това би могло да насърчи останалите членове на ЕС да се присъединят към еврото - следователно нуждата от ЕБО да намалее съвсем”, пише Хей в коментара си за Reuters, цитиран от kmeta.bg.

Европейският банков орган (ЕБО) е независим орган на ЕС, регулатор, който има за цел да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира целостта, ефикасността и нормалното функциониране на банковия сектор. ЕБО е част от Европейската система за финансов надзор (ЕСФН), състояща се от три надзорни органа: Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Европейският банков орган (ЕБО) и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). ЕБО се отчита пред Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

Коментари: 0