Работодателите могат да четат служебните мейли само с предупреждение

Постановлението по казуса с румънския инженер се очакваше с голямо внимание от европейските синдикати и държавите, които са регламентирали наблюдението в интернет

Работодателите могат да четат служебните мейли само с предупреждение

Компаниите трябва да уведомяват предварително служителите си, че ръководството наблюдава служебните им имейли. Това постанови днес Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), пише Reuters. Решението е във връзка с обжалване на предишно решение от 2016 г., подадено от румънски инженер, който е бил уволнен заради лични разговори от работния си акаунт в Yahoo.

През 2007 г. 38-годишният румънски инженер Богдан Барбулеску е използвал служебната си поща, за да разговаря с брат си и годеницата си. Наблюдавайки електронните му съобщения работодателят е установил, че използва пощата на фирмата за лични цели и го уволнява. Според Барбулеску обаче така се нарушава правото на личен живот на служителите и той се обръща към румънския съд, който обаче отхвърля исковете му. Той се обръща към ЕСПЧ, който обаче първоначално също постановява, че „не е лишено от основание работодателят да иска да се увери, че служителите му изпълняват задълженията си през работно време”.

Румънецът решава да обжалва това решение и година по-късно Европейският съд в Страсбург прие с мнозинство 11-6 гласа, че румънските съдии, в подкрепа на работодателя, не са успели да защитят правото на Барбулеску на личен живот и кореспонденция.

Решението на 17-членната Голяма камара впоследствие трябва да се превърне в законова практика за 27-те страни членки на Съвета на Европа, чиито подходи по въпроса са много различни. То се очакваше с голямо внимание от европейските синдикати и държавите, които са регламентирали наблюдението в интернет.

Коментари: 0