Пазарите в ЕС демонстрираха разнопосочни резултати

Европейският сорт суров петрол \"Брент\" вчера поскъпна до $76.68 за барел

Пазарите в ЕС демонстрираха разнопосочни резултати

Снимка: БТА

Европейските пазари приключиха вчерашния ден с разнопосочни резултати. Немският индекс DAX отчете понижение от 0.29%, докато британският FTSE напредна с 0.37% благодарение на позитивни данни от жилищния пазар с страната.

Петролът пък записа нов ден на поскъпване, след като стана ясно, че американската администрация възнамерява да предприеме строги мерки към ограничаването износа на Иран. Лекият суров нефт успя да премине границата от $70.50 за барел, реализирайки ръст от 3.67%, докато европейският сорт "Брент" поскъпна до $76.68.

През изминалата сесия американските фондови пазари успяха временно да се отърсят от напрежението покрай търговския конфликт между САЩ и Китай и завършиха на зелена територия. Въпреки това повишенията бяха явно ограничени от противоречивите послания от администрацията на президента Тръмп относно бъдещите мерки във външната си политика. В резултат индексът на 30-те сини чипа Dow Jones успя да завърши търговия с ръст от 0.12% или 29 пункта, а широкият S&P500 напредна с 0.22% до 2723 пункта. Технологичният NASDAQ добави 0.39% към стойността си, като най-активно отново се търгуваха акциите на Netflix, които записаха поскъпване от 4.5%.

Доклад за финансовата стабилност - Великобритания

В 11:30 часа българско време Централната банка на Англия ще публикува доклад, в който е подробно разгледано настоящето състояние на финансовата система в страната. В отчета ще бъдат отбелязани основните към момента рискове и дисбаланси, които могат да окажат влияние върху икономиката на Великобритания. След публикуването на доклада, гуверньорът на банката Марк Карни ще участва в пресконференция, на която се очаква да бъдат дадени насоки относно евентуалните бъдещи промени в монетарната политика на страната.

Harley-Davidson Inc.

След като култовата американска компания за мотоциклети обяви, че ще изнесе част от производството си извън САЩ, акцията ѝ претърпя понижение от над 6%. Достигната беше психологическата граница от $40, но както виждаме на дневната графика, подкрепата не беше пробита. Текущите нива са удачни за покупка с първа цел покриване на гапа до $45, а в последствие и достигане на годишните максимуми около $50 за акция.

NZD/USD

В навечерието на решението на Централната банка на Нова Зеландия относно равнището на основния лихвен процент в страната, седмичната графика на NZD/USD ни показва, че валутната двойка се намира на кръстопът. От началото на 2017 ниво 0.6750 оформя силна подкрепа, до която цената се намира близо в момента. Въпреки че всеобщите очаквания са да няма промяна на лихвената ставка, вижданията на централните банкери относно бъдещата парична политика е възможно да доведат до промяна в посоката на движение. Евентуален пробив под 0.6750 ще бъде красноречив мечи сигнал, който ще разкрие потенциал за достигане до границата от 0.6500.

XAG/USD


Среброто продължава хоризонталното си движение в рейндж, като честите низходящи движения са ограничени до ниво от $16 за тройунция, а с изключение на два фалшиви пробива, повишенията достигат до 200-дневната ЕМА. В момента цената отново е устремена към тест на зоната около $16.10, като при формирането на обръщаща дневна свещ, може да се потърси покупка.

S&P500

След като отново не успя да пробие съпротивата при 2800 пункта, широкият щатски индекс записа серия от негативни резултати. На дневна графика виждаме, че от началото на годината пониженията са ограничени до нива близко до 200-периодната подвижна средна, което ни кара да бъдем предпазливи преди влизане в дълга позиция. За търсещите дългосрочна инвестиция е желателно да се изчака нов тест на подвижната средна, докато краткосрочните търговци биха могли да потърсят отскачане от ниво 2700 пункта.
Коментари: 0