Еврото мина в защита заради страховете около Гърция

Златото остана уязвимо заради силата на долара

Еврото мина в защита заради страховете около Гърция
288 ~ 3 мин. четене

Еврото се превърна в заложник на гръцката криза във вторник, докато доларът остана стабилен след солидните данни за жилищния сектор в САЩ, които повишиха очакванията за скорошно увеличение на лихвения процент.

Еврото се разменяше за 1.1258 долара, отдалечавайки се леко от върха за сесията на 1.1330. Макар през последните дни двойката да остана в познатия рейндж между 1.11 и 1.14, търговци споделиха, че според тях това е по- скоро затишие пред буря, отколкото знак за стабилност.

Атина не показа признаци, че ще отстъпи в напрегнатите преговори с европейските кредитори, които бяха обвинени от министър- председателят Алексис Ципрас, че се опитват да „унижат” Гърция с още съкращения.

Неговите коментари предполагат, че той няма намерение да направи обратен завой в последната минута и да приеме строгите икономии, които са необходими за отключването на замразените помощи.

Тъй като инвеститорите потърсиха убежище от евентуалната нестабилност в еврозоната, британският паунд се превърна в обект на покупки, тъй като бе възприет като безопасен актив.

Паундът поскъпна до 2- седмичен връх спрямо еврото на 0.7195, като запази стабилни позиции и спрямо долара, нараствайки до 4- седмичен връх на 1.5639.

Доларът остана стабилен спрямо повечето основни валути, тъй като инвеститорите изчакваха края на заседанието на Фед, за да преценят дали увеличението на лихвения процент ще настъпи скоро.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна 94.96, отдалечавайки се от дъното си за сесията на 94.557.

Спрямо йената, доларът се разменяше без промяна за 123.44 йени, като подкрепа се очаква около дъното за миналата седмица на 122.46.

Търговците обаче не са склонни да купуват агресивно долара, тъй като миналата седмица председателят на ЯЦБ, Харухико Курода, изненада пазарите с изявлението, че е малко вероятно йената да отслабне допълнително.

Златото остана уязвимо заради силата на долара

Златото поевтиня във вторник, след като доларът се стабилизира преди края на двудневното заседание на Фед, а задаващата се криза в Гърция не успя да предизвика търсене на безопасни активи.

Спот златото изгуби 0,4% до 1 180.30 долара за тройунция, а американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 4.90 долара до 1 180.90 долара за тройунция.

Разрешителните за ново строителство в САЩ нараснаха до 8- годишен връх през май, което предполага, че жилищният сектор и икономиката като цяло набират скорост след слабото представяне в началото на годината.

Инвеститорите очакват изявлението на Фед по- късно днес, за да преценят кога евентуално централната банка може да започне да повишава лихвения процент.

Кюлчетата не успяха да отбележат особен напредък през последните месеци именно заради несигурността относно предстоящото увеличение, което би намалило търсенето на нелихвоносния метал.

Акциите предимно поскъпваха по време на сесията, възстановявайки се след двудневния спад, въпреки че несигурността около Гърция ограничи печалбите.

Публичните фондове, базирани върху злато, продължиха да отчитат изходящи потоци, като притежанията на най- големият от тях, SPDR Gold Trust, в понеделник регистрира спад от 0,3% до 701.9 тона.

Сред останалите благородни метали среброто бе на загуба от 0,5% до 15.97 долара за тройунция, паладият изгуби 0,7% до 732.35 долара за тройунция, а платината поевтиня с 1,1% до 1 074.50 долара за тройунция, наближавайки 6- годишното дъно на 1 072.50, достигнато в понеделник.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg