Еврото падна, но се отдалечи от дъната

Златото не успя да привлече интерес като сигурен инструмент

Еврото падна, но се отдалечи от дъната

Еврото падна в понеделник, но се отдалечи от дъната, след гръцкия вот на референдума отхвърлил условията по споразумение за нов дълг. Оставката на финансовия министър Янис Варуфакис обаче беше положителна новина, тъй като вероятно така по-лесно ще се стигне до споразумение с кредиторите.

Единната валута падна на едноседмично дъно под 1.10 и удари шест седмично дъно срещу йената веднага след резултатите от вота. Разпродажби имаше и при високо доходните валути от което пострада австралийския долар. Еврото обаче по-късно през деня се възстанови.

Отрицателният вот обаче води до риска за срив на гръцките банки и излизане на страната от еврозоната. Без ново спасително финансиране от ЕЦБ, гръцките банки ще останат без пари след няколко дни.

Устойчивостта на еврото срещу франка, въпреки отрицателния вот в Гърция, породи спекулации за нови интервенции на Швейцарската национална банка. Тя потвърди миналата седмица, че е интервенирала, за да отслаби валутата, но вчера отказа коментар.

 

Златото пада

Златото пада днес, докато очаква новини от европейската среща на върха и развитие на дълговата криза в Гърция. Металът засеагa не успя да привлече интерес като сигурен инструмент, въпреки несигурността в Гърция. Силата на долара също ограничава растежа му. Такива опити са атакувани от разпродажби и цената бързо пада. Спот цената днес е 1167 долара за тройунция.

Таванът на покачванията е лимитиран и заради шансовете за по-високи лихви в САЩ по-късно през годината, което би увеличило търсенето на долара и намалило привлекателността на непредлагащото лихви злато.

Вниманието на пазарите е насочено към днешната среща в еврозоната. Новина, че Гърция излиза от общия проект би свалила допълнително златото. Очаква се Атина да предложи ново споразумение и да очаква сделка.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0