Еврото с най-слаба рентабилност от 2010г. насам

Доларът отново повиши нивото си след изказване на Марио Драги

Еврото с най-слаба рентабилност от 2010г. насам

Еврото достигна най-ниското си ниво от близо 5 години,  след като се засилиха спекулациите, че Европейската централна банка ще повиши мерките за стимулирането на единната европейска валута. Доходността на облигациите от Италия до Испания също отчитат спад, а американските индекси се покачват заедно с долара, съобщават от Bloomberg.

Днес сутринта еврото загуби 0.4% от цената си на стоковата борса в Лондон, докато японската йена претърпя спад с 0.6%. Според индексите на Bloomberg  долара се е повишил с 0.4%. Доходността на десетгодишните италиански облигации падна с цели шест пункта и достигна незавидните 1.806%, а премията за добиване на испанския дълг се сви до най-ниските си нива от 2010г. насам. Суровият петрол на борсата в Ню Йорк претърпя спад в цената си с близо 0.5%

Промените станаха факт, след като Марио Драги коментира пред германския вестник Handelsblatt, че „Рискът да не изпълним мандата си в условията на ценова стабилност е по-висок, отколкото е бил преди шест месеца“.

Той също така предупреди, че нови мерки ще бъдат предприети за стабилизирането на еврото, като изрази готовност за действие: „Ние сме в период на техническата подготовка за промяна на размера, скоростта и структурата на нашите мерки в началото на 2015 г., ако това стане необходимо, за да се справим с твърде дълъг период на ниска инфлация. Има единодушие в Съвета на ЕЦБ относно това.“

Индонезийските Рупии също претърпяха сериозен спад с 1.2%, което е втора голяма загуба на цената им след тази от 15 декември. Малайзийският рингит също отслабна с 0.6%, а Швейцарският франк спадна с 0,3 на сто.

Капиталовите пазари в Япония, Китай, Тайван, Нова Зеландия, Тайланд и Филипините са затворени днес.

Коментари: 0