Exxon и Chevron са обсъждали сливане

То ще обедини двамата най-големи наследници на корпорацията Standard Oil на Джон Рокфелер

Exxon и Chevron са обсъждали сливане

Снимка: БТА

368 ~ 1 мин. четене

Лидерите на енергийния пазар - американските компании Exxon Mobil и Chevron - са обсъдили през 2020 г. възможността за сливане, което, ако стане факт, ще бъде едно от най-големите корпоративни сливания в историята, пише The Wall Street Journal.

Изпълнителният директор на Chevron Майк Уирт и главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс обсъдиха тази възможност малко след избухването на пандемията от COVID-19, която предизвика рязък спад в търсенето на петрол и газ и оказа значителен финансов натиск върху двете компании, според източници.

Преговорите са имали предварителен характер и в момента не продължават, но страните може отново да започнат разговори, пише WSJ.

Сливането би обединило двете най-големи компании, наследници на корпорацията Standard Oil на Джон Рокфелер, която през 1911 г. е обявена за монополист и е разделена по искане на регулаторите.

Капитализацията на комбинираната компания би надхвърлила 350 млрд. долара - пазарната стойност на Exxon е 190 млрд. долара, а на Chevron - 164 млрд. долара, общият обем на производството на нефт и газ ще бъде около 7 млн. барела на ден. Компанията ще стане втората по капитализация и обем на производството след саудитската държавна корпорация Saudi Aramco.

Сливането на двете най-големи американски петролни компании обаче също може да повдигне въпроси от страна на американските регулатори при сегашната администрация, казват експерти.

Подкрепи Economic.bg