Възстановяването на производството в еврозоната се забавя

Общият БВП на страните се очаква да се върне към стойностите си отпреди COVID кризата след минимум 2 години

Възстановяването на производството в еврозоната се забавя

Снимка: Pixabay

284 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Растежът на производство в еврозоната продължава и в началото на тази годината, но темпът отслабва спрямо декември, след като редица държави подновиха ограничителните мерки срещу COVID-19, предава Reuters.

С нарастването на коронавирусните инфекции страните от еврозоната бяха принудени да затворят доминиращата индустрия на услугите, оставяйки производството да движи икономиката. Макар и по-малък по приходи сектор, той успя да стабилизира Германия, както и отчасти Франция за последното тримесечие на 2020 г.

Според данните на окончателния индекс на мениджърите на производствени закупувания (PMI) на IHS Markit – производството в еврозоната през януари е спаднало до 54.8 пункта от 55.2 през декември.

„Производството в еврозоната е стабилно, въпреки че в началото на 2021 г. растежът отслабна до най-ниското си ниво от началото на възстановяването. Това се дължи на удължаването на мерките, с които правителствата се стремят да спрат разпространението на COVID-19 и неговите мутации“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Данните показват, че индексът, който измерва продукцията, е спаднал до 54.6 от 56.3 за януари.

От IHS Markit поясняват, че сферата на услугите най-вероятно скоро няма да заработи отново, което пък оставя прогнозите за икономическото възстановяване на еврозоната все така мрачни. Според финансовите анализатори общия БВП на страните ще се върне към стойностите си отпреди COVID кризата след минимум 2 години.

Данните показват още, че фабриките се борят и с доставките. Голяма част от тях получават необходимите суровини за работа с големи закъснения. Това би довело до сериозни загуби, ако не бъдат взети мерки, отбелязват от IHS Markit.

„Подиндексът, който измерва времето за доставки, е потънал до 31.6 от 34.4, което е най-ниската му стойност от 1997 г.“, се посочва още в доклада.

Подкрепи Economic.bg