Facebook планира да „нахлуе“ в живота ни и физически

Компанията разработва „умен“ високоговорител и устройство за видео чат с размерите на лаптоп

Facebook планира да „нахлуе“ в живота ни и физически

Снимка: Pixabay

Faebook разработва „устройство за видео чат“, предназначено да се използва у дома, сочи нов доклад на Bloomberg. Очаква се продуктът да бъде представен следващата пролет. Според информацията той ще е снабден с широк „touch“ екран, широкоъгълна камера, микрофони и високоговорители. 

Като цяло концепцията напомня много на устройството на Amazon – Echo Show, което излезе на пазара неотдавна. По примера на редица технологични играчи, впуснали се да разработват домашни високоговорители, идеята на Facebook явно е тя да изгради и пусне собствена хардуерна линия. Слуховете за това се появиха през миналия месец.  

За предполагаемото бъдещо устройство за видео чат на Facebook се смята, че ще има много по-голям екран от този на Echo Show и ще е с размери между 13 и 15 инча - каквито имат по-голямата част от лаптопите. Предполага се също, че машината ще се задвижва с операционна система Android. 

Според Bloomberg, компанията планира да внедри и изкуствен интелект, който ще развива функционалността и на камерата, като ще позволява сканиране за хора в нейния обхват. Няколко домашни камери на пазара вече предлагат този тип опция, включително Nest Cam IQ, като идеята им e да бъдат настроени да разпознават и идентифицират хората във вашия дом.

Предвид дейността на Facebook обаче компанията вероятно ще се сблъска с много повече трудности около това да вдъхне сигурност у потребителите, че няма да се злоупотребява с личните им данни, лица, живот и пр. Идеята е, че трябва да се чувстват комфортно от това, че постоянно ще имат видео устройство в дома си. Мнозина потребители вече питаят съмнения, че най-голямата социална мрежа ги подслушва чрез микрофона на техния смартфон – теория на конспирацията, която по-рано през юни принуди ръководството да се обяснява публично по казуса и да опровергава слуховете. 

Предполага се, че освен устройството за видео чат, Facebook разработва и друг самостоятелен високоговорител в ниската ценова гама от 100 долара. И единият, и другият вероятно са свързани с идеята на компанията да развие собствена гласова услуга. Преди дни стана ясно, че гигантът е придобил стартъп, занимаващ се с точно такива технологии, базирани на изкуствен интелект. Виртуалният асистент „М“ вече бе внедрен в Messenger, но все още не е разпространен достатъчно широко, а и функционалностите му също са ограничени. 

Всички тези проекти се разработват във футуристичната лаборатория Building 8 на Facebook, включително и предполагаемият модулен смартфон. Всичко това идва да покаже, че компанията на Марк Зукърбърг се е уморила да стои безучастно на фона на все по-конкурентната и набираща популярност битка между играчи като Amazon и Google в областта на „умните“ гласови устройства. В добавка на това на пазарния небосклон се задава и Home Pod на Apple. 

Остава въпросът доколко потребителите са готови да се доверят на Facebook, че да поставят нейни камери в домовете си. 
Коментари: 0