Facebook разкри на кои компании е дала достъп до данните на потребителите си

Те са над 100

Facebook разкри на кои компании е дала достъп до данните на потребителите си

Снимка: Pixabay

1016 ~ 3 мин. четене

Facebook разкри на кои фирми е предоставила специални права за достъп до данните на потребителите, след като е отказала това на други. Социалната мрежа бе принудена да назове списъка в отговор на питания от американски политици относно практиките, които тя публикува в края на миналата седмица.

Според компанията 61 фирми са били временно освободени от блокиране на приложенията, достъпващи подробности за приятелите на потребителите, съобщава Би Би Си.

И идентифицира още 52, на които е разрешила да използват данни от социалната мрежа, за да "пресъздаде подобен на Facebook опит".

Социалната мрежа бе изправена пред критики миналия месец от някои законодатели в САЩ, след като няколко китайски компании - включително Huawei - бяха включени в последния списък, независимо от факта, че Facebook не е поискала изрично съгласие от страна на потребителите си, за да даде достъп до данните им.

Компанията на Марк Зукърбърг е подложена на натиск да разкрие повече подробности за своите навици за обмен на данни в светлината на скандала с Cambridge Analytica, при който стана ясно, че британската консултантска компания е ползвала лични данни на потребителите на Facebook в нарушение на правилата на платформата.

Подробности за последните разкрития бяха публикувани за първи път от Wall Street Journal в неделя.

Специални привилегии

Първоначално Facebook позволява на трети страни да получават широкообхватни данни за приятелите на регистрираните потребители.

Но след критичен преглед на практиката от ирландския комисар по защита на данните, компанията обяви, че достъпът ще бъде блокиран от 30 април 2015 г.

Сега бе разкрито, че фирма със седалище в Сан Франциско, специализирана в софтуера за потребители със затруднено зрение - наречена Serotek – е получила допълнителен достъп за осем месеца.

В допълнение, на 60 други компании също е било дадено удължаване на крайния срок, но за по-кратко време.

Сред тях са:

-услугата за запознанства Hinge;

-руския интернет гигант Mail.ru;

-компанията за спортно облекло Nike;

-производителят на автомобили Nissan;

-разработчикът на казино игри Playtika

-услугата за стрийминг на музика Spotify;

-куриерската компания UPS.

"Прегледано и одобрено"

Като част от отделна схема Facebook е позволила на определени хардуерни и софтуерни компании да имат достъп до личните данни на членовете на социалната мрежа, за да създадат собствени "версии на Facebook или Facebook функции".

Някои от тези "партньорства" са все още активни, въпреки твърденията, че биха нарушили ангажиментите за поверителност, поети от Facebook пред американските регулатори.

Фирмите в този списък, които преди не са били назовани, но вече нямат такъв широк достъп, включват:

Dell;

Huawei;

Kodak;

LG;

O2;

Orange;

Virgin Mobile;

Warner Bros.

Освен това Facebook заяви, че продължава да предоставя достъп до данните си на 14 компании. Сред тях са:

Alibaba;

Nokia;

Vodafone;

Yahoo;

Zing Mobile.

Facebook заяви, че партньорствата и инженерните екипи са прегледали и одобрили всички споразумения за обмен на данни и не са открили данни за злоупотреби.

Технологичната компания също така предостави данни за актуализация на усилията си за идентифициране на други ситуации, подобни на тази с Cambridge Analytica, при които данните на нейните потребители са получени "чрез неправилни средства".

Компанията каза, че е спряла около 200 приложения към днешна дата, свързани с петима разработчици. Много от приложените приложения са били описани като "тестови" и никога не са били пускани на обществеността.

Освен това още 14 приложения, свързани с канадската компания за анализ на данни AggregateIQ (AIQ), са били преустановени в очакване на допълнително разследване.

Подкрепи Economic.bg