Facebook с нова надежда, че ще надделее над Siri на Apple

Компанията придоби стартъпа Ozlo, занимаващ се изкуствения интелект

Facebook с нова надежда, че ще надделее над Siri на Apple

Снимка: Pixabay

Неотдавна Facebook стартира своя виртуален асистент „М“, който досега не оправдава обещанието за по-съществена промяна с отражение в реалния живот на потребителите. Компанията обаче не се отказва от амбициите си и в понеделник обяви, че е придобила стартъп, развиващ се в областта на изкуствения интелект (AI), който се очаква да помогне за подобряването на услугата в Messenger. 

Финансовите условия на сделката с Ozlo не бяха разкрити. Знае се обаче, че Ozlo е създадена преди година и е базирана в Пало Алто, Калифорния, пише Business Insider. Компанията описва себе си с думите „индекс на знание за реалния свят“. 

Практически тяхната базирана на изкуствен интелект технология позволява на потребителите да задават въпроси за всичко – от ресторанти до филмови програми, и да получават бързи отговори благодарение на „графиката на познанието, съдържаща над 2 млрд. обекта“. Системата е разработена да връща отговор на езика на питащия. 

Този вид функционалност на виртуалния асистент наподобява на популярния асистент Siri на Apple – нещо, към което се стреми и самата Facebook.  

Компанията вече интегрира „М“ в Messneger, но опцията все още е достъпна за твърде ограничен брой потребители. Facebook призна, че много от неговите възможности всъщност се обработват от човешки екипи, а не от истински изкуствен интелект. 

Facebook не крие амбициите си в областта на изкуствения интелект. По време на отчитането на резултатите ѝ за тримесечието главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг за пореден път изведе тази дейност като приоритетна в десетгодишния план на компанията.

„Присъединявайки се към екип, който споделя нашите ценности и визия, ще можем да продължим да работим и трупаме опит в областта на изкуствения интелект и машинното обучение“, се посочва в изявление не Ozlo на техния сайт. От екипа споделят вълнението си от бъдещото сътрудничество и надеждата, че технологията им ще допринесе и развие общността на Messenger. 

От Facebook пък посочват, че придобиването ще ги отведе по-далеч по пътя към целта за изграждането „цялостно изживяване в Messenger”, базирано на изкуствения интелект и машинното обучение. 
Коментари: 0