Facebook ще дава предимство на „заслужаващи доверие“ медии

Това е опит на социалната мрежа да се справи с фалшивите, шокиращите и подвеждащите новини

Facebook ще дава предимство на „заслужаващи доверие“ медии
Фейсбук ще започне да дава предимство на "заслужаващи доверие" медии в нюзфийда си в рамките на борбата си срещу "търсенето на сензационното" и "погрешното информиране", заяви изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг в свой пост във Facebook.

Социалната мрежа  има над 2 милиарда потребители и ще ги анкетира, за да определи кои медии заслужават доверие.

От следващата седмица нюзфийдът на Facebook ще даде приоритет на "висококачествените новини" над източници, които се ползват с по-ниско доверие.

"Социалните медии позволяват на хората да разпространяват информацията по-бързо от когато и да било досега и ако не се захванем с проблеми като сензационализма, невярната информация и поляризацията, ние ще ги усилим", изтъкна Зукърбърг в свой пост във Фейсбук.

"Вече ще питаме нашите потребители дали познават даден източник на публикуване на новини и дали му имат доверие. Някои медии са смятани за надеждни само от своите читатели или зрители, докато други се ползват с по-голяма степен на обществено доверие, дори от хора, които не ги следят пряко", обясни Зукърбърг, цитиран от Франс прес.

В зависимост от отговорите на потребителите публикации от медии, които са смятани за заслужаващи доверие, ще са по-видими в нюзфийда на Фейсбук.
Коментари: 0