Facebook ще изкара за 18 минути парите за глобата си от £500 000

Британският регулатор обяви санкцията срещу компанията заради скандала с изтичане на лични данни на потребители

Facebook ще изкара за 18 минути парите за глобата си от £500 000
1096 ~ 2 мин. четене
На Facebook ще й отнеме само 18 минути, за да изкара парите за глобата от 500 000 британски лири, предложена като наказание от британския регулатор заради скандала с изтичането на лични данни от Cambridge Analytica.

Регулаторната комисия предложи на Facebook да бъде наложена максималната по закон санкция заради това, че компанията не е защитила личните данни на потребителите си.
Но компанията прави толкова пари на минута от реклама, че наказанието е едва капка в морето.

Facebook отчете 4,8 млрд. долара нетна печалба през първите три месеца на 2018 г., по данни от компанията. 

Така според изчисленията на Business Insider Facebook прави около 37 037 евро на минута, което означава, че ще й трябват по-малко от 18 минути, за да изкара парите за глобата.

Британският орган за защита на данните не разполага с много правомощия да налага солидни глоби на компании, които злоупотребяват с информацията на хората. Размерът £500 000 е максималното наказание съгласно законите за защита на данните в Обединеното кралство.

Но сега Европа въведе много по-строги закони за поверителността през май - т.нар. регламент GDPR. Важно е, че тези закони дават на регулаторите много по-големи възможности, когато става въпрос за издаване на глоби, с максимална глоба от 20 милиона евро или 4% от глобалния оборот на компанията.

Facebook реализира приходи от около 40 млрд. долара през 2017 г., което означава, че максималната глоба за компанията при нарушение на правилата за защита на лични данни съгласно новите закони би могла да достигне 1,6 млрд. долара.

Facebook все още има шанс да отговори на британския регулатор, преди комисията да вземе окончателното си решение за налагане на санкцията. Очаква се компанията да направи това по-късно този месец.
Подкрепи Economic.bg