Facebook ще плаща за новините на News Corp Australia

Сделката обхваща цялото съдържание на територията на страната

Facebook ще плаща за новините на News Corp Australia

Снимка: Unsplash

336 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Facebook се съгласи да плаща на издателската компания News Corp Australia на Рупърт Мърдок за новини от местните медии. Сделката се случва само седмици, след като Австралия прие спорния закон, целящ да принуди технологичните платформи да плащат за новинарско съдържание, пише CNN.

Сделката обхваща цялото съдържание на News Corp в страната - националният вестник News Corp., The Australian, както и Daily Telegraph в Нов Южен Уелс, Herald Sun във Виктория и Courier-Mail в Куинсланд, се казва в изявление на издателската компания. Sky News Australia също постигна паралелен договор с Facebook.

Главният изпълнителен директор на News Corp. Робърт Томсън заяви, че споразумението ще има „съществено въздействие“ върху неговия бизнес с новини в Австралия. Сделката означава, че потребителите на Facebook ще получат достъп до новинарски статии и нови видеоклипове на News Corp. в Австралия, след като технологичният гигант е заплатил за тях на медийната компания. 

Радваме се, че имаме сключена тази сделка и очакваме с нетърпение да въведем услугата Facebook News в Австралия“, заяви Кембъл Браун, вицепрезидент на Facebook.

Това бележи най-новия договор, който News Corp. сключи с технологични гиганти след години, в които компанията настояваше да получава плащания от тях. Миналия месец News Corp. и Google също постигнаха тригодишна сделка, благодарение на която гигантът ще плаща за новини.

Издателите отдавна се оплакват, че Facebook и Google завладяват нарастващ дял от пазара на онлайн рекламата, като продават реклами на своите платформи заедно със статии, които получават безплатно.

Коментари: 0