Facebook ще премахва незаконни коментари по нареждане на държавите в ЕС

Решението на Европейския съд повдига въпроса за свободата на изразяване

Facebook ще премахва незаконни коментари по нареждане на държавите в ЕС

Снимка: БТА

Висшият съд на Европейския съюз (ЕС) – Европейският съд, постанови, че държавите имат право да поискат от Facebook да премахва незаконно съдържание онлайн, предава Euronews. 

В решението се посочва, че европейското законодателство не пречи на хостинг доставчиците, към които спада и социалната мрежа, „да получават нареждания да премахват идентични и при определени обстоятелства еквивалентни коментари, предварително обявени за незаконни“. 

„Законът на ЕС не пречи такова разпореждане да произвежда ефекти в световен мащаб в рамките на съответното международно право, което държавите членки трябва да вземат предвид“, се добавя в прессъобщението.

Съдебното решение идва, след като Ева Главишник-Пиешек, бивш председател на групата на „Зелените“ в Австрия, заведе вкара Facebook в съда заради анонимна публикация, в която тя бива наречена „отвратителен предател“. Австрийският Върховен съд постанови, че постът в социалната мрежа цели да я обиди и клевети. 

Според говорител на Facebook решението на Европейския съд повдига „критични въпроси“ относно „свободата на изразяване и ролята, която интернет компаниите трябва да играят при наблюдението, тълкуването и премахването на реч, която може да бъде незаконна в някоя конкретна страна“.

Това, коментира говорителят, „подкопава дългогодишния принцип, че една държава няма право да налага законите си за речта на друга държава“. От настояват за премерен подход, за да се избегне „смразяващия ефект върху свободата на изразяване“. 
Коментари: 0