Facebook ще приоритизира новините от местни източници

От другата седмица социалната мрежа също така ще оценява достоверността на източниците

Facebook ще приоритизира новините от местни източници
576 ~ 2 мин. четене

Facebook ще започне да приоритизира новините от местни източници в потока от публикации, който вижда всеки потребител. Това обявиха от социалната мрежа.

След промяната в потока си ще виждаме повече публикации от регионални вестници и телевизии. Въпреки че засега решението е ограничено до потребителите в САЩ, компанията планира да го въведе на глобално ниво.

От социалната мрежа обясниха, че определят дали дадена медия е „местна” по това дали публикациите, които споделя, обикновено отварят „читатели от тясно определена географска област”.

„Хората постоянно ни казват, че искат да виждат повече местни новини във Facebook”, коментира в публикация по темата главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг. „Местните новини ни помагат да разбираме проблемите, които са значими в нашите общности и които засягат животите ни”, добави той.

Този ход на Facebook е най-новият от поредица значими промени в потока от новини, които бяха представени в началото на годината. На 11 януари социалната мрежа обяви, че започва да приоритизира публикации, споделени от приятели и членове на семейството, за сметка на публикациите от страници. От следващата седмица пък Facebook ще започне да отчита доколко достоверен е даден новинарски източник, когато определя къде да го позиционира в потока от съдържание.

Промените от страна на Facebook, които доведоха до сериозен спад на трафика към медиите, предизвикаха медийния магнат Рупърт Мърдок да коментира, че социалната мрежа трябва да плащана медиите, тъй като те ѝ предоставят съдържание, ангажиращо потребителите. Според него социалните мрежи трябва да плащат на издателите по същия начин, по който кабелните оператори плащат на каналите, които предлагат в своята мрежа.

Коментари: 0