Facebook използва изкуствен интелект за съхранение на „зелена“ енергия

Софтуерът ще прави опити за откриване на нови "електрокатализатори"

Facebook използва изкуствен интелект за съхранение на „зелена“ енергия

Снимка: Pixabay

628 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Facebook и Университетът "Карнеги Мелън в Пенсилвания започват опити с помощта на изкуствен интелект (AI) да намерят нови електрокатализатори, които да помогнат при съхраняването на електричество, генерирано от възобновяеми енергийни източници, пише CNBC.

Изследователите смятат, че електрокатализаторите могат да се използват за преобразуване на излишната слънчева и вятърна енергия в други горива, като водород и етанол, които са по-лесни за съхранение. Днешните електрокатализатори, като платината, обаче са редки и скъпи.

Понастоящем учените от общността за катализа могат да тестват десетки хиляди потенциални катализатори годишно, но Facebook и Университетът от Пенсилвания вярват, че могат да увеличат този брой до милиони или дори милиарди с помощта на AI.

Работната група вече пусна някои от собствените си версии на софтуер за изкуствен интелект, които могат да помогнат за намирането на нови катализатори, но призовава и други учени да започнат с опитите. За да ги улеснят, Facebook и Университетът "Карнеги Мелън" ще им предоставят информация за потенциални катализатори.

Facebook заяви, че в момента Open Catalyst 2020 – набор от данни, изисква 70 милиона часа изчислително време за производство. През това време той изчислява милиони възможности за катализатори. След като процесът приключи и бъдат открити "n" на брой такива, на учените им отнема средно около 8 часа, за да работят по тях. Но от Facebook твърдят, че AI софтуерът ще прави същите изчисления за по-малко от секунда.

При един бъдещ успех, това драстично ще промени начина, по който вършите работата си и начина, по който правите изследванията си, каза Лари Зитник, изследовател във Facebook AI Research, пред CNBC.

Подобни опити от страна на технологичните световни гиганти не са единствени. През последните години Facebook и Google се опитаха да използват AI за ускоряване на научните изчисления и наблюдения в множество други области.

Подкрепи Economic.bg