Facebook ще се откаже от Libra, ако няма подкрепата на американските регулатори

Марк Зукърбърг не успя да успокои конгресмените, които се притесняват, че криптовалутата ще се използва за пране на пари

Facebook ще се откаже от Libra, ако няма подкрепата на американските регулатори

Снимка: БТА

Facebook няма да продължи с реализирането на проекта си за криптовалута, ако не получи одобрението на американските регулаторни орган. Също така социалната мрежа ще напусне Асоциация „Либра“, ако другите нейни членове решат да пуснат Libra преди САЩ да подкрепи подобен ход. Това заяви създателят на Facebook Марк Зукърбърг, но в същото време изтъкна, че се надява да не стане така.

Изказвайки се пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ, Зукърбърг заяви, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Libra и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

Самият Зукърбърг обаче сякаш не успя да адресира пред американския конгрес проблемите, свързани с прането на пари, което потенциално може да се случва чрез Libra.

Той повтори, че компанията, която ръководи, е „ангажирана да получи всички одобрения преди пускането на Libra в САЩ и във всяка една друга държава“.

На въпрос защо проектът Libra е бил изоставен от редица „стабилни партньори“, включително от компании като MasterCard, Visa и PayPal, Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на тях. Според него тези компании преразглеждат участието си, тъй като проектът е „рисков“ и е подложен на „голям контрол“.

Зукърбърг се опита и донякъде се провали в опитите да облекчи опасенията на конгресмените по въпроса с изпирането на пари, след като те определиха новата дигитална валута като „перфектно средство за пране на пари“. Един от конгресмените отбеляза, че не е възможно да има силна система против прането на пари и в същото време анонимни собственици на финансови портфейли с Libra, на което Зукърбърг отговори, че криптовалутата ще прилага „същите стандарти“ срещу прането на пари, както всяка друга „система от световна класа“.
Коментари: 0