Facebook спира да чете чатовете на потребителите

Клиентите могат да блокират достъпа до личните си кореспонденции

Facebook спира да чете чатовете на потребителите
312 ~ 1 мин. четене

Facebook подготвя пълно криптиране на данните на чат приложението Messenger. Първоначално функцията ще може да се активира по желание. Приложението е използвано от повече от 900 млн. души по цял свят, съобщава в. Guardian.

Системата ще криптира данните от устройство до устройство. Това означава, че нито Facebook, нито разузнавателните агенции ще могат да четат съобщенията на потребителите, твърди изданието, позовавайки се на свои източници в компанията.

Причината, поради която социалната мрежа ще направи функцията достъпна по желание, е, че пълното криптиране ще пречи на системите й за машинно обучение и развитие на изкуствен интелект. Google направи същото и със своето ново чат приложение Allo.

Активирането на криптирането ще попречи и на интелигентните асистенти да помагат на потребителите, защото няма да могат да анализират техните данни. Засега Facebook не коментира темата.

Според някои хора обаче и изкуственият интелект не трябва да има достъп до личната кореспонденция на хората. 

„Всезнаещ изкуствен интелект няма работа да слуша разговорите ми или да чете различни дискусии по лични теми“, коментира Кенет Уайт, директор на Open Crypto Audit Project – организация, която тества сигурността на програми за криптиране.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg