От днес всички стоки и услуги в Гърция поскъпват

Вижте кои продукти ще са с по-високи цени заради увеличеното ДДС

От днес всички стоки и услуги в Гърция поскъпват

Нови по-високи цени има от днес в търговската мрежа на Гърция, след като преди дни парламента гласува покачване на ДДС в страната. Увеличават се цените на храни, шоколадови изделия, хлебни продукти, всички видове консерви.

Облеклата, обувките и мебелите също вече са по-скъпи. Горивото все още не е поскъпнало драстично, въпреки увеличения акциз, но на малко бензиностанции се забелязват по-високи цени.

От днес се премахва и съществуващата преференция с намалено ДДС с 30% на 11 острова в южната ни съседка, което ще се отрази на стоки и услуги. Един от тях е Тасос, който е много популярен сред българските туристи.

Кафето поскъпва само в магазините, но на плажа остава на цена около 3 евро, пише БНР. Единствените стоки, които не са засегнати от промяната, са само зехтинът и маслините.

Увеличават се данъците и върху пенсии и заплати, което води до поредното свиване на приходите за гърците. От по-високите ставки правителството очаква да събере около 2 милиарда евро.

Приетите мерки са задължително условия на кредиторите на Гърция и бяха гласувани в парламента, въпреки стачките и протестите в страната.

Коментари: 0