Facebook внедрява AI технология за 9 пъти по-бърз езиков превод

Целта на компанията е да подобри свързаността между хората по света

Facebook внедрява AI технология за 9 пъти по-бърз езиков превод
1124 ~ 2 мин. четене
Най-голямата социална мрежа в света Facebook опитва да подобри свързаността между хората от различните краища на света, като им предлага езиков превод на публикациите. От компанията обявиха, че успешно са внедрили системи за изкуствен интелект, които им дават възможност за 9 пъти по-бърз и точен превод от досегашния. 

Развитието на системите с изкуствен интелект (AI) върви с пълна сила и вероятно не е далеч времето, когато ще навлязат масово в компютрите и телефоните ни. Доказателство за това е, че технологичните компании ги внедряват все повече в своите услуги. Facebook вече използва изкуствен интелект и машинно обучение в нововъведената функция за Messenger – цифровия асистент М. Сега от компанията обявиха, че ще използват AI и за езиковия превод на публикациите в социалната мрежа. 

Според доклад на компанията изкуственият интелект, който ползват, е девет пъти по-бърз от традиционния софтуер за езиков превод. В документа се посочва, че е използвана невронна мрежа от типа CNN (convolutional neural networks ), която позволява по-точен превод, съобразен с контекста на изречението. Използваните досега мрежи са от типа RNN (recurrent neural networks ), които превеждат в линеен ред, без да вземат предвид по-нататъшните думи. 

Това е и първият път, в който CNN успява да надмине RNN в езиков превод. Целта на Facebook е да го разшири и подобри, така че да обхване още повече езици. Нещо повече, техният софтуер за превод е с отворен код, което означава, че всеки може да го доразработва. 

"Езиковият превод е важен за мисията на Facebook да направи света по-отворен и свързан, като позволи на всички достъп до публикации или видеоклипове на предпочитания от тях език - всичко това с възможно най-висока точност и бързина", пише компанията на блога си, цитирана от Digital Trends.
Подкрепи Economic.bg