Фандъкова обеща още детски градини в София

Кметът на София напомни, че има 3-годишна програма за строителство на детски заведения в столицата

Фандъкова обеща още детски градини в София

Снимка: Красимир Свраков

1496 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

В момента строим 16 сгради на детски градини, а до края на годината ще разкрием още 1080 нови места и ще започнем строителство на още 25 сгради. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook. Коментарът и идва след поредната година, в която над 10 000 деца не намериха място в общинските заведения в София и техните родители или ще трябва да не работят и да ги гледат, или да плащат хиляди за частни градини.

„В следващите дни ще сме готови и със списък на сгради, в които ще можем да открием детски градини на партерните етажи. В петък проведох среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които заявиха, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива“, каза Фандъкова. Тя обяви, че акцент в работата на местната власт са т.нар. нови квартали в южната част на София, в които общината не разполага с подходящи общински терени. „Това стана възможно след промени в наредбите за изграждане на детски градини, които Столична община предложи и успяхме да защитим през миналата година.“

Фандъкова каза, че е възложила на зам.-кмета по образование Мирослав Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на деца между 3 и 6 години, които не са приети в общински детски градини, и да ги предложат на министерството на образованието, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата.

Строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да компенсира недостига на места“, каза Фандъкова. „Това е и моят ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от общинския съвет. За нейното изпълнение разчитам изключително много на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите“, казва Фандъкова.

Припомняме, че през 2008 г. Йорданка Фандъкова подаде оставка като зам.-кмет на София, след като 5000 деца останаха без места в детските градини в столицата. Почти всяка година, след като зае кметския пост, Фандъкова обещаваше до три години да няма деца без място в детска градина. Така след 12 години управление, децата без места са вече над 10 000, като изминаха няколко 3-годишни периода.

Коментари: 0